14-11-2018

PALETTEN d. 14. november 2018.

En lille spille-grille.

Mon ikke alle har et eller andet, de går vældigt op i?

Nogle er samlere, nogle har en favoritsport, et kortspil eller computerspil, en hobby, de bruger tiden på, nogle går fanatisk op i sund levevis osv. osv.

 Min lille passion hedder ”Keyword” - og er et ordspil på nettet. Jeg har altid kunnet lide at lege med ord. Der er flere ordspil, jeg har fundet på nettet - f.eks. ”Word Link”, ”Alphabetty” eller ”Letter Swap”, men det er altid Keyword, jeg vender tilbage til.

Det gode ved den lille grille er, at man lige kan tage et par spil, når man har bare lidt tid. Hvis jeg vil male, skal jeg have flere timer foran mig afsat til det.

”Keyword”: Jeg spiller på ”Royal Games”, hvor der er nok af spil i alle kategorier alt efter, hvad ens lyst og interesse er.

 Der er Ansigt til Ansigt turneringer, eller man deltager i en Cup Turnering. Man har også mulighed for at få diplom. Her gælder det forskellige opgaver, der skal løses undervejs. Det er faktisk lykkedes mig at dyste mig frem til 2 diplomer i Keyword.

For 3.75 kr. får jeg et ansigt til ansigt spil mod en jævnbyrdig modstander. Gevinsten er beskeden – ca. 2 kroner. I Cup Turneringer er præmierne større. Man kan også spille gratis, men det giver mere spænding, når der er lidt mønt på spil.

Som det fremgår af billedet, kommer der en plade frem med 25 bogstaver. Det gælder nu om – på 4 minutter (man kan følge tiden) - at komme gennem spillets runder. Der er 3 runder + en bonusrunde. I hver runde skal man finde 3 ord. Et ord på 5 bogstaver udløser nøglen til bonusrunden, som er den bedste runde med flest muligheder for en god score. Får man ikke et ord på 5 bogstaver, glipper bonusrunden.

 

Ordene findes ved at forbinde bogstaver, der støder op til hinanden. Det er ikke ligegyldigt, hvilke bogstaver man bruger: På de blå bogstaver fordobles eller 3-dobles bogstavets værdi. Bruger man et lyst gyldent bogstav i et ord, fordobles ordværdien, og bruger man et mørkt gyldent bogstav, 3-dobles ordets værdi.

Jeg er lidt vild med det spil, - og har man spillelysten, og kan man lide at lege med ord, er KEYWORD et hit.

Mit bedste ord, mens jeg har spillet Keyword, er HOFMARSKAL. 😊

 

  

 

24-09-2018

Historien om Restaurant Herregårdskælderen på Sønderskov Slot - fortsat:

Fredag d. 21. september 2018 kl. 18, ”KUNSTNER MIDDAG”.

Restauranten ligger i kælderen under slottet. Lokalerne stammer tilbage fra 1400-tallet.

Restaurationslokalet var oprindeligt køkken. Bageovn, ildsted og vandcisterne er blandt de velbevarede spor fra dengang for 500 år siden, da der blev skrællet æbler og lavet mad i netop det rum.

Mødet i restaurantlokalet: Levende lys og hvide duge på bordene var der - og tændt op i det gamle ildsted. På et langt bord med hvid dug var i hver ende glas linet op, og ind kom store, flotte, farverige fade med fornem ”snack”.

Middagen var flyttet ind i den lavtloftede sal med hvælvinger. Der er plads til 30 gæster i restauranten, hvor malerierne er udstillet, og der var tilmeldt for mange til, at vi kunne være der.  Kunstneren, det var altså mig, skulle starte med at fortælle om sig selv, mens gæsterne nød drinks og snack. Den rækkefølge var jeg glad for.😊

Inde i salen…. med det dæmpede lys og de hvide hvælvinger, de festlige borde, hvor mange, blanke glas var hoved-pynten, - lyset, stemningen …. det var en oplevelse i sig selv!

Retterne blev serveret. Først en lille suppeterrin med skøn tomatsuppe og fint tilbehør. Og mit maleri med tomater kom ind på staffeli, blev anbragt i et godt lys og gjorde opmærksom på, hvad retten handlede om.

Det med billederne, der ledsagede retterne, gentog sig nu til hver ny ret. Stor cadeau til de to tjenere, at de - så travlt, de havde - fik tid til - og huskede at skifte billede for hver ret.

3 retter med fisk: Havtaske, varmrøget torsk og rødtunge, - alt med spændende tilbehør - var hver for sig smukt syn og skøn spise! Alle retter var ledsaget af lækkert brød.

Billedet er varmrøget torsk med vandmelon, ærteskud og ærter.

Vinen til: 2015 Riesling Lieu Dit Muehlforst, Hunawihr, Alsace

Der kom dejlige lokale oste med olivenmix, og desserten, en skøn æble-brombærsymfoni, rundede det perfekte måltid af.

Aftenens to tjenere havde virkelig travlt med at bringe retter til alle og skænke vin i glas til alle, - hente tomme glas og komme med nye glas; - samtidig var de nærværende og venlige, og de gav indtryk af at have det godt med at betjene de mange gæster. Og efter at alle tallerkener med en ny ret var serveret, blev ret og vin fint præsenteret.

Den kreative kok og hans hold i køkkenet får ikke oplevet den specielle stemning, der er: Snakken - den var høj - de mange roser til maden - og til vinene, de meget forskellige hvidvine, og den enkelte røde til desserten.

Malerierne med frugt og grønt er atter på plads i restauranten, hvor de fortsat vil være illustration til skønne måltider - oktober måned med.

Mine bedste anbefalinger - og stjerneregn til Restaurant Herregårdskælderen på Sønderskov Slot.

 

 

12-09-2018

Onsdag d. 12. september 2018.

Fredag d. 21. september er det. Den aften skal jeg til Sønderskov Slot.

Nu vil jeg fortælle historien om hvorfor – og hvordan:

I marts i år havde jeg billeder med på Sydjysk Kunstforenings censurerede Forårsudstilling i GALLERI 46 i Holsted.

5 billeder sendte jeg ind, alle med motiverne frugt&grønt. Alle 5 billeder blev udstillet. Jeg var glad. Og jeg var glad - og stolt over, at man havde brugt et af mine billeder til udstillingsplakaten.

Udstillingen sluttede, og jeg hentede mine 5 billeder.

Midt i maj blev jeg ringet op af en dame, som sagde, at hun havde set mine billeder i GALLERI 46.

 Hendes mand havde en lille café, om jeg havde lyst til at udstille i den. Der var ikke plads til så mange billeder, en 8-10 stykker. Det havde jeg lyst til. Der var noget med et koncept: ”Kunstner Middag”, hvor den, der udstillede, ville have indflydelse på menuen, måtte invitere fem gæster med og skulle fortælle lidt om sig selv og sine billeder. Vi aftalte, at jeg pr. mail fik de nærmere detaljer.

Det viste sig, at den lille café var Restaurant Herregårdskælderen på Sønderskov Slot.

Det var rigtig sjovt - og spændende for mig at erfare. Jeg har nemlig udstillet der før:

I skoleåret 2007/08 havde jeg billeder med i Brørupskolernes Kunstforening. Deltagernes billeder cirkulerede året igennem på skolerne – og de blev brugt i billedkunsttimerne.

Det hele sluttede af med udstilling på Sønderskov Slot. Børnenes tegninger var også udstillet. Det var dengang også frugt&grønt-billeder, jeg havde med. Og sjovt var det at se mine tomater gengivet fint af en skoleelev.

Kok og chef Preben Madsen overtog Herregårdskælderen i 2009. Det var altså ikke i hans restaurant, vi, udstillerne, dengang nød et lille måltid.

Men nu d. 21. september 2018: Menuen, som jeg måtte have indflydelse på: Det måtte gerne være noget med fisk, foreslog jeg.

Nu har Preben Madsen sammensat en flot fiskemenu med spændende tilbehør, der relaterer til mine billeder, - som har været på væggene i Restaurant Herregårdskælderen siden først i august:

 

 Kunstner Middag

 


 

Spændende kunst i Herregårdskælderen

Kirsten Kjær Larsens malerier kan ses i sensommeren 2018.

Kirsten kommer den 21. september og fortæller om hendes malerier.

Denne aften serverer vi en menu efter kunstnerens ønske,

 og med inspiration fra hendes malerier.


 


 

Klokken 18.00

Snacks

    NV L´Intruso Brut Spumante – Piemonte


 

Menu og vine


 

Kold tomatsuppe med sensommerurter, crouton med tomatsalsa og bagt tomat med basilikum

 2015 Mahana Gravity Sauvignon Blanc, Nelson, NZ


 

Limemarineret havtaske med agurker, salater, limeskum og sprødt

2017 Pinot Grigio La Cappuccina, Veneto


 

Varmrøget torsk med vandmelon, ærteskud og ærter

2015 Riesling Lieu Dit Muehlforst, Hunawihr, Alsace


 

Stegt rødtunge på spinat med variation af peberfrugter

2014 Chardonnay Le Bruniche, Tenute Nozzole, Toscana


 

4 lokale oste med oliven

2017 Vouvray, Ets. Guy Saget, Loire


 

Brombærskum i sprødt horn

Æble is med brombærsorbet

Æbleterrine med honningsyltede brombær

2014 Maury Vin Doux Naturel, Mas Lavail, Roussillon


 

Pris. kr. 595.-
 

Herregårdskælderen

Tlf. 75 38 38 45

 

 

 

 

 

02-08-2018

Paletten d. 2. august 2018.

TAMBOURS HAVE ved Varde – vi var der en varm sommerdag den sidste dag i juli 2018, 3 veninder, - i skræddermester Gerhard Tambours paradishave.

Ideen til en have der ude på heden fik Tambour i 1939, og han byggede videre på ideerne resten af sit liv. Tambour døde i 1978. Haven er nu under Varde kommune.

Vi kom kørende fra 3 hjørner af Sønderjylland – og mødtes i Ribe, hvor vi i en skøn gårdhave ved Quedensgård nød cafeens lækre brunch. Efter et par timer med det gode måltid og med hyggelig snak, fortsatte vi i én bil nordpå.

Med ruten løst skitseret - og - nær målet - gps’en sat til – nåede vi ad en lang grusvej frem til Tambours Have. Lige ned til Karlsgårde Sø ligger den.

Førsteindtrykket var indbydende: Store krukker fyldt med blomster - og kønne bede langs huset, - FRODIGHED udstrålede det - netop i denne sommer, hvor det grønne i danske haver er tørt og trist at skue.

Vi fik billet - billigt var det at få adgang til Tambours herligheder. Et lille kort over haven kunne guide os rundt.

Orangeriet – stort og flot: Træer og beplantning i lerkrukker, blomster i bede – borde med læsestof, bænke og små, sorte cafebordssæt til fri afbenyttelse. Det var orangeriet, der var årsag til, at vi fra Sønderjylland havde fundet frem til denne have. Jeg havde - i en brochure, der reklamerede med drivhuse og orangerier - læst om orangeriet i Tambours Have. Nu var vi der.

Store grønne plæner, smukke rosenbede; én af os, - ikke jeg - er rosenkender - og kan navnene på de små skønheder. Spændende, særprægede planter og træer overalt, vandløb, små søer, broer, - rislen af vand.

I den japanske have fører en bro over til en lille romantisk pavillon med bord og stole; den ventede lige på os. Her betages man af alt det paradisisk smukke, stille sidder man, suger indtryk til sig – og udveksler tanker.

En fint og systematisk indrettet medicinhave med planter mod alskens dårligdom. Planter med samme helbredende virkning samlet for sig i store bede. Vejbred!  - Hvem tænker på, at den kan være medicin for luftvejslidelser? Én plante skilte sig ud ved at rage op over alle med et væld af små, nærmest gammelrosa blomster i toppen. Den var dobbelt så høj som os små mennesker. Hjortetrøst hedder den - og den skulle bl.a. virke ved at være vanddrivende!

En venlig, kvindelig gartner gik roligt rundt og lugede i rosenbedet. Mange flere må være ansat, for det, som alle haveejere slås med, ukrudt, var der intet af - nogen steder. Velholdt og fint var der i den store have.

Vi rundede besøget af med kaffe/te og en skøn æblekage med cremefraiche, - en lige så billig fornøjelse som billetten til havens herligheder, og her rykkede vi over i orangeriet, - der kom nemlig på det tidspunkt en regnbyge!

Overalt, hvor vi kom, så vi skønhed, en overflod af frodighed og farver.  - Og det er billedet for mit indre blik nu bagefter. 

Vi kørte tilbage til Ribe, hvor de 2 biler ventede, og efter ”Tak-for-en-dejlig-dag-knus” kørte vi hjemad i hver vores retning.  

Jeg ved, hvor der findes en have så skøn:

TAMBOURS HAVE - var det Varde? Ja, det var det!

 

30-05-2018

PALETTEN d. 30. maj 2018.

Kunstens Dag på Tørning Mølle finder i 2018 sted søndag d. 10. juni.

 

Der har siden 2002 hvert år i juni været afholdt en sådan dag, hvor kreative folk på små arbejdende stande kan vise, hvad de laver.

I mange år hed dagen ”Malernes dag på Tørning Mølle”.

 Jeg har deltaget mange af årene.

 Ideen var, at der skulle males og vises malerier i de smukke junilysegrønne omgivelser på plænen foran Mølledammen.

 Et år – det var i 2005 - forsøgte jeg at få Mølledammen og alt det lysegrønne, jeg så foran mig overført til lærredet - lige sådan, som jeg oplevede det.

 Et enkelt år øsregnede det, så alle måtte trække ind - med grej og billeder - i den gamle lade, der dengang ikke var restaureret. Koldt og klamt og fugtigt var der, men man hyggede sig, besøgende kom der, og en fin dag blev det alligevel.

 I de seneste år har de små stande været at finde i den skønne gamle Mølles rustikke rammer. Og navneskiftet fra Malernes til Kunstens dag fortæller, at der er meget andet end malerier at opleve.

 Jeg vil være at finde på stand nr. 10 på 1. etage. Den lille stand har jeg haft de seneste par år, og her vil jeg igen d. 10. juni male artmoney. Jeg har bl.a. min lille samling på 30 ARTVEMBER-artmoney med.

 Det var november 2017, jeg deltog i projektet ARTVEMBER. Jeg skulle hver dag i måneden male en artmoney med et givet motiv -. Og så gjorde jeg katten til hovedperson. Her på PALETTEN skrev jeg et afsnit om ARTVEMBER, da måneden var gået.

 

 Historien om pælen i Mølledammen.

 På mit maleri fra 2005 ses i Mølledammen - længst tilbage og ude til venstre - en pæl.

 Tørning Mølles historie kendes fra omkring 1500-tallet. Møllen har altid været drevet med vandkraft; vandet fik man fra dammen lige uden for møllebygningen.

 I dammen samlede sig blade, kviste mm. der kunne stoppe tilløbet til turbinen, som trak møllen.

 Indimellem skulle dammen renses. Det skulle den engang i 1970-erne, og den skulle simpelthen tømmes for vand.

 Ned i bunden af dammen var hamret mange pæle, hvilket gjorde det vanskeligt med rensningsarbejdet.

Arbejdsholdet spurgte mølleejeren, om pælene skulle fjernes. Nogle af dem kendte nemlig historien om den onde og grusomme herredsfoged, Peter Christian Holm, der døde i 1779 .

Han havde været i pagt med den onde selv, mente man dengang – og derfor var han blevet manet ned i Mølledammen - med en pæl.

 Det rørte ikke mølleejeren: ”Jeg tror ikke på den slags pjat. Få nu bare de pæle fjernet!”.

 Næste morgen, da arbejdet skulle starte, lød det imidlertid: ”Lad hellere en enkelt pæl stå!”

 Den står der endnu.