12-12-2018

Der kom en decembermail.

PALETTEN d. 12. december 2018.     

Der kom en decembermail.

Da jeg i går åbnede for indbakken, var der mail fra en mig ubekendt kvinde.

”Jeg skriver til dig angående julekalenderen i Jydske Tidende 1978.” – stod der.

Kvinden fortalte, at hun havde ryddet boet efter sin tante - og havde fundet udklip af julekalenderen, som Jydske Tidende bragte i december måned 1978, men at dagene d. 21 og d. 24. december desværre manglede.

Søgning på nettet i gamle aviser havde kun givet hende tegning og tekst fra d. 7. december 1978.

Hun vidste altså, at det var mig, der havde lavet den kalender, - og nu ville hun så høre, om tegningerne stadig var at finde.

Det var en hilsen af de sjove og helt specielle! At nogen har fundet min jule-kalender fra for 40 år siden - og går på jagt for at kunne have den komplet! Jeg blev flyvende!!

Naturligvis klippede jeg også selv de små vers ud – og gemte dem. Så det var nemt for mig at finde dem frem, scanne de 2 datoer og sende dem.

Dengang, - vi havde 3 børn, - lavede jeg 2 gange en julekalender, som jeg fik optaget i daværende Jydske Tidende. Den første i 1978 var set med husmor’ens øjne. Nr. 2 var i børnehøjde, og den kunne synges på melodien ”Højt fra træets grønne top”.

Vi fik en lille efternøler, og da han var 3-4 år og gik i børnehave, lavede jeg julekalender nr. 3, ”Lasses jul”, som handlede om de helt små. Den kom også i Jydske Tidende.

Da jeg var barn, havde vi hvert år den samme julekalender, som kom op på den samme plads hvert år. Der var et blad til hver dag med en tegning og et vers. Det hørte med til decembertiden, at der skulle vendes et blad og læses et lille vers hver dag.

Det er selvfølgelig den, der har inspireret mig til de 3 kalendere, jeg lavede. Et af versene fra min barndoms julekalender husker jeg stadig: Søren - eller Ole var det……..

"Ole fik skænd i morges af far,

kalenderen rent han glemte,

men så blev han glad, da han så, det var

jo allerede den femte."

Kvinden, der skrev til mig, niecen, der ryddede sin tantes bo, sendte mig i dag en venlig mail med en hjertelig tak for det tilsendte.

Hun fortalte, at hun var vokset op i et hjem, hvor der blev sparet sammen til julens højtid og fest, og at min kalender ganske godt beskrev, hvordan hun og hendes 4 søskende oplevede julemåneden som børn.

Der er de julegaver, man køber. Og så er der én, som den jeg her fik. ❤