29-11-2016

En juletradition af de gode.

En juletradition af de gode.

På væggen i vores vindfang hænger den, den fine plade af stift pap, beklædt med guld. 50x35 cm måler den.

Rammen - en collage med de dejligste julemotiver - er 10 cm på siderne , 8 cm foroven og 2 cm i bunden. Det allervigtigste på denne smukke plade er 24 små taglagte lommer af silkepapir i skiftevis: grønt, rødt, grønt guld......Hver lomme har et nummer og to små stjerner. Der er 24 numre.

Hver morgen – fra den 1. december tager vi, bedsteforældrene, et billede fra en lomme - bagsiden er opad - ind til  morgenbordet. Vi læser teksten bagpå, og så ser vi dagens billede. Det står der på bordet og glæder os, mens vi nyder morgenmaden. Bagefter får det plads på chatollet i gangen, hvor det byder besøgende velkommen. Næste dags billede får plads foran gårsdagens. Den fine julekalender er årets billeder i familien - kogt ned til og samlet i de 24 kalenderbilleder. Efter julen bliver de sat ind i et album – kun med disse - årets billeder.

En juletradition af de gode er det. Det er Rikke, vores ældste datter, som hvert år sidst i november beder om at få kalenderen, så hun kan sætte billeder i. Det er Rikke, der har lavet julekalenderen, og hun har også givet sin  svigermor sådan en kalender.

En tradition er det, - faktisk en andengenerations-tradition. I sin tid, mens vores børn var små, lavede jeg en julekalender til mine forældre og min svigermor på denne måde med de 24 taglagte lommer til billeder. Der blev ikke fotograferet så meget som nu, så det var nok nemmere at finde årets bedste billeder. Stilen var den samme, men første generations julekalender var ikke så flot anden generations.

En juletradition var det dengang – og er det nu, - én af de gode.