01-12-2017

Slut med ARTVEMBER.

Slut med november, - slut med artvember!

30 små artmoney med et givet emne – én hver dag.

I did it!

Undervejs har jeg tænkt, at jeg nok ikke nåede til vejs ende med de artmoney.

Hver dag skulle der afsættes timer til projektet. Der har været flere dage med fødselsdagsbesøg - og fest, hvor jeg simpelthen skulle færdiggøre min artmoney efter at være kommet hjem sent.

Og - et givet emne skulle følges. Jeg havde jo bestemt, at katten, som jeg er så glad for, skulle være hovedperson. Dvs. alle emner – uanset hvor lidt, jeg syntes, de havde med katte at gøre, skulle forbindes med - og handle om den lille mis.

Emneordene var på engelsk. ”COLD” var emne d. 1. november. God start: En lille kat, der stod på en kæmpestor isterning. Der var koldt!

De fleste emner var sjove at gå i gang med. Her nogle eksempler:  7. nov. ”FIERCE”, - den vilde kat, der viser tænder, 9. nov. ”LARGE”, - katten, der lader musen gå - eller 10. nov. ”OPINION”. Valget var inspiration, - også katten var forvirret! 13. nov. ”DARK” - to katte i måneskin. 15. nov. ”MYSTERIOUS” - katten på stranden, der betragter det spændende, venlige havuhyre. 25. nov. ”BAGGAGE” - katten er ked af, når dens mennesker vil ud at rejse. Og 26. nov. ”NATION” - kattens til dejlig plet på jord! Det er vist en af mine favoritter. Jeg er opvokset på så dejlig en plet, nemlig ved stranden i Hejlsminde. Også den næstsidste, d. 29. nov. ”ARTMONEY” var sjov at lave: Katten, der betragter de små billeder på stigen.

Emner, der forekom nemme at gå i gang med var 5. nov. ”UNITED”, - to katte, der titter til hinanden på rød baggrund og 16. nov. ”SEPARATED” - to katte, der vender hoved og hale fra hinanden.

Emner, som jeg havde svært ved at få forbundet med katten: 2. nov. ”WEIGHT”. En stor, tung kat sidder på en skovl! Den må være svær at løfte. Og det var bare billede nr. 2! Da havde jeg mine tvivl, om jeg kunne holde ved hele måneden. Også 12. nov. ”SOLID”. Det blev en stor, rank, sort kat på en farverig og broget baggrund!

Og så den allersidste: 30. nov. ”MARKETPLACE”! Hvad gør min lille kat på en markedsplads? Jeg lod den drømme om en markedsplads-bod med lækkerier.

24. november, troede jeg, var nem: ”PRESENT” hed emnet: Ordet present har mange betydninger. Jeg valgte ”tilstedeværende”. Det var nemlig Black Friday d. 24. Så malede jeg bare hele pladen sort, og så skulle mange små, gule katteøjne ses i den sorte fredag. Det var ikke så nemt, som jeg troede. Men lidt sjov havde jeg med de gule øjne.

Nu er artvember slut, og jeg har 30 små katte”historier”. Hver dag er den aktuelle artvember-artmoney blevet præsenteret på Instagram og Facebook. Hver dag har jeg sat dem ind på hjemmesiden, på den ny side, ARTVEMBER, og de små kattebilleder fik også plads i den lille BUTIK, jeg har på siden.

  

13-11-2017

ARTVEMBER.

På facebook så jeg en opfordring:

Lav en artmoney hver dag i november - og sæt den på Instagram.

Der var en liste med et emne for hver dag.

Det var noget af en udfordring, men jeg fik lyst til at kaste mig ud i den.

Det ville hver dag få mig til penslerne, farverne og de små stykker træ. Jeg bestemte mig for at gøre katten til hovedperson i mine små artvembers.

Jeg har jo tænkt på, om jeg nu også kunne overholde at få lavet én hver dag. Foreløbig har jeg kunnet følge med, - de første 12 er lavet. Et par gange har jeg - efter at have været i byen om aftenen - skullet nå at få det sidste på plads. En enkelt gang blev klokken lige på den anden side midnat.

Jeg satte også de små artvembers ind på Facebook, og her på hjemmesiden oprettede jeg simpelthen en ny side: ARTVEMBER, hvor der hver dag kommer et nyt billede.

Jeg havde forestillet mig, at jeg hver dag kunne gå ind på #artvember og se mange andre forslag og bud på dagens emne. Men jeg har ikke rigtig fundet noget, jeg kunne sætte i forbindelse med netop det emne, jeg havde haft fokus på.

Jeg fortsætter imidlertid – for jeg har det sjovt med de små katte. Og jeg sætter dem fortsat ind på både Instagram og Facebook – og her på siden.

På instagram har jeg lidt besvær med at få hele billedet med. For det meste må jeg klippe og korte det lidt af, for at det passer i skabelonen. I dag, d. 13. november er emnet ”DARK”. 

18-09-2017

 I begyndelsen af september var min fætter fra USA, John Bertel, på besøg hos os.

Han medbragte blandt meget andet en lille, slidt, gråbrun notesbog. (størrelse ca. 15x8 cm.) Den lille notesbog var en dagbog, skrevet i 1912 af hans far, Johannes Bundgaard Schou, som sammen med sin bror, Niels Bundgaard Schou, tog turen til Amerika. Det var brødrenes plan at emigrere. Niels var min far.

John Bertel taler godt dansk, men han kunne ikke tyde skriften i den lille bog. Vi sad om køkkenbordet en aften, og jeg læste højt teksten så godt , jeg nu kunne. Stavemåden var visse steder lidt speciel, og der var sjove udtryk indimellem.

Min mand og jeg renskrev bogen en af dagene, da John Bertel var ude på egen hånd. Jeg læste højt, og han skrev. Den fyldte godt på A4-siderne.

Dagbogen, som Johannes havde skrevet, handlede detaljeret om de to brødres rejse fra Danmark til USA i dagene lørdag d. 3. - onsdag d. 14. februar 1912. De to drenge var 18 og 19 år gamle, og de skulle over til deres bror, Bertel, som var rejst i forvejen i 1907.

Johannes og Bertel levede hele deres voksenliv i USA, hvor de stiftede familie. Min far, Niels, vendte hjem til Danmark efter 17 år. Han giftede sig med min mor, som han havde mødt på en Danmarkstur.

Min mand og jeg var meget optaget af læsningen af det fantastiske dokument, som disse små håndskrevne sider er.

Alt fra rejsen er med: Turen fra Esbjerg til Harwich - drengenes benovelse over store London, Southhampton med hotel "Emigrant Home", forventningen, turen over Atlanten med den store oceandamper "Olympic", - eftersyn af papirer - og lægesyn før og efter ankomst, mad og måltider, søsyge....

Søsterskibet "Titanic" forliste som bekendt få uger senere. Faktisk havde brødrene billet til Titanic, men rejseplanerne blev ændret.

Vi fik læst korrektur på dagbogen, og samme aften blev teksten oversat til engelsk. I første omgang fandt vi google-oversættelsen, men den kan ikke bruges til ret meget! Vi gik dog ud fra den, og tog så sætningerne én for én, - John Bertel kunne finde de rigtige ord til et bedre engelsk. Men hvordan er det lige, man oversætter "en ordentlig skude"? Et sted hedder det: Så begyndte den store kasse at sætte sig i bevægelse” ? Then the big box began to moove? Hvad med: ”Og så skal jeg love for” eller ”så det forslog noget”? ”Vi spiste, som var vi betalte for det.” Den skulle John Bertel også lige tygge lidt på! ”Sikke en hurlumhej der blev!

 Sproget fortæller tydeligt, at det er en gammel bog. Thi der skrives af hjertens lyst….

 Jeg havde fundet et par billeder, der skulle sættes ind og følge teksten. Billederne sad i et album, jeg lavede til min far i anledning af hans 90 års fødselsdag i 1982.

 Dagen efter dagbogsskriveriet læste jeg i avisen om Nationalmuseets opfordring: ”Del din dag!” Det drejede sig om - for alle danskere, der måtte have lyst til det - at skrive dagbog onsdag d. 6. september 2017. Den opfordring havde danskerne fået for 25 år siden. Nu kom den igen.

 Jeg skriver dagbog hver dag – og har gjort det i mange år. Jeg køber Maylands spiralkalender, hvor der er én side med plads til at notere dagens begivenheder på.

 Netop onsdag d. 6. september 2017 var min dag gået med dagbogsskriveri - ikke min egen, men min onkels dagbog fra 1912.

Jamen…. Jeg delte min dag, som bestemt ikke lignede andre dage, - som satte tanker i gang og rev mig ud af nutiden - og næsten med ud på det vilde hav i februardagene 1912……

Disse dagbogsoptegnelser vil så blive åbnet om 25 år!  

 

 

 

 

 

 

 

30-07-2017

PALETTEN:

Farvel til ”Det Kreative Hjørne”

”Det Kreative Hjørne” fejrer fødselsdag nu d. 1. august 2017.

2 år fylder butikken.

Jeg kom med som medlem et par måneder efter start.

”Det Kreative Hjørne” fungerer på den måde, at der er en indehaver + ca. 25 medlemmer, som hver især kreerer de spændende varer til hylderne. Udover medlemmernes kreationer er der materialer til salg til andre kreative mennesker.

Nogle få af medlemmerne skiftes til at have butiksvagterne.

Der er nok at kigge på: Strik og stof, træ og glas, keramik, beton og papirklip, smykker og sødt på glas, vævede billeder, artmoney og malerier ……

God tid skal man helst have, når man besøger ”Det Kreative Hjørne”.

 

At jeg kom med i gruppen skyldtes en fin omtale i JydskeVestkysten af den nye butik i Christiansfeld. Jeg tænkte, at her kunne jeg måske være med med små billeder.

 

Altsa pakkede jeg nogle eksempler sammen og kørte til Christiansfeld. Indehaver Inger tog imod, og jeg fremførte mit ærinde.

”Altså, billeder - det rykker slet ikke! - Lød svaret. Jeg mente måske, at hun lige kunne se, hvad det var, jeg havde taget med. Det var OK, så jeg pakkede ud mine små katte og blomster mm. ”Jamen, vi prøver. Sæt dem bare op.” - Lød det nu. Jeg anbragte glad mine små billeder, hvor jeg syntes, de farvemæssigt passede ind.

På medlemslisten stod jeg som midlertidigt medlem.

 

Kort efter var der indkaldt til et møde. Et langt bord var dækket op bagest i butikken med kaffe og rundstykker, og vi sad en flok omkring det. Ingen af dem kendte jeg. På programmet var bl. a. et forestående projekt: Opsætning af reoler langs væggene. Et af medlemmerne, Dorrit, havde fra apoteket i sin by fået foræret en serie reoler, som ikke skulle bruges i apoteket mere. Hun kunne tage dem, hvis hun ville.

Der var stor tilslutning til projektet. Vi skulle have en arbejdsweekend, og det skulle gerne være nu. ”Hvem melder sig?” Jeg meldte mig til lørdag - ikke fordi jeg er spor god til - for ikke at sige - jeg duer slet ikke til søm og skruer og bor og opmålinger og vaterpas mmm., men vi forstod, at det ville der være nogen, der bestemt duede til, - så et eller andet kunne jeg nok gøre mig nyttig med. Og jeg ville jo gerne være en del af foretagendet.

Dorrit og hendes mand kom med stakken af hylder og vanger til ophængning på væggene, og så gik det løs med manden som primus motor og den, der satte de mange vanger op. Vi var nogle stykker, der vaskede af og hentede og bragte hylder. Det fortsatte søndag med andre medlemmer, og nu var apotekerhylderne kommet til ære og værdighed i ”Det Kreative Hjørne” i Christiansfeld.

Jeg fik 3 hylder til mine små billeder. Her kunne jeg selv sætte op og skifte ud - det var fint nok. Men jeg fandt også ud af, at de små billeder ikke gik som varmt brød. Det med, at ”billeder, det rykker ikke” var nok ikke helt forkert. Når man går ind i en butik med kunsthåndværk, er det nok ikke for at købe malerier. Et maleri vil man finde i et galleri.

Flere gange har jeg tænkt på at melde mig ud. I januar i år, 2017, gav jeg mit medlemskab en chance: Jeg satte mine billeder på udsalg: Minus 30 % på alle KL-billeder. Pludselig skete der noget. Rigtig mange billeder blev solgt. Jamen har de bare været for dyre? Det er svært at sætte priser på malerier!

Udsalget sluttede, og alt var ved det gamle: Kun lidt blev solgt fra mine hylder.

Nu fejrer vi 2 års fødselsdag i ”Det Kreative Hjørne”. Samtidig er der udsalg.

For et par måneder siden sagde jeg mit medlemskab op. Jeg har stadig 3 vagter tilbage i august.

Størstedelen af min tid som medlem har jeg vægret mig ved at tage vagter. Jeg var jo kun midlertidigt med, har jeg sagt. Men det seneste halve år har jeg haft et par vagter om måneden.

I sommerens fødselsdagsudsalg satte jeg mine billeder ned med 20 %. De sidste udsalgsuger - indtil d. 15. august vil teksten på min lille sol være: Minus 30 % på alle KL-billeder.

Det har været sjovt at være med og se og opleve alt det spændende, mine kreative ”kolleger” har udstillet i butikken.

Jeg har haft det bedste forhold til de medlemmer, jeg har mødt og lært at kende.

Nu slipper jeg det hele, - og jeg ønsker bare indehaver Inger og holdet alt godt. 

15-06-2017

Tomt malerum.

Linjen på forsiden - her på hjemmesiden - med invitation til kik på større billeder på Fuglesøvej 46 i Vojens - er forsvundet for en stund. Jeg har nemlig næsten ingen billeder - hverken store eller små - hjemme i mit lille malerum.

De plejer at hænge tæt på alle 4 vægge. Der er skinner oppe under loftet med snore og kroge, som billederne er sat op på. Under billederne langs den ene væg står store og større malerier i flere lag. Man kan ”bladre” i dem. På en reol langs en anden væg har jeg små billeder, og på 2 sorte stiger, der går fra gulv til loft har jeg artmoney. Hver stige kan rumme 10 stk.

Sådan er det, når alt er hjemme. Nu er her rigtig tomt.

I slutningen af maj satte jeg en gruppe større malerier op på væggene i øjenafdelingen på Vejle sygehus. Der er 2 venteværelser, en gang og en kaffestue at hænge op i. Her kunne jeg fint have forskellige emner med: Frugt & grønt, det lidt symbolske og legende, havet - og rødhårede kvinder.

Forleden kom en flok større malerier op i Lægehuset CENTRUM i Kolding. Her er venteværelse, gang og personalerum. Også her blev det en blanding af emner. Børn og stærke farver til børnehjørnet, havet, blomstersymfonier og en lille række portrætter, jeg malede efter modeller en gang på et kursus.  

Små malerier har jeg i snart 2 år haft med i butikken ”Det Kreative Hjørne” i Christiansfeld, en butik, hvortil en flok kreative mennesker leverer varer og så skiftes til at have vagt. Her er alt tænkeligt af brugskunst: Træ, glas, keramik, papir, stof, strik…., og her er garn til strikkeglade. Man kan også købe hobby-remedier. Det er en butik, man besøger for at finde en unik gave eller noget specielt til sig selv og sit hjem. Nok ikke så meget et sted, man går efter malerier. Jeg oplevede dog, da jeg satte mine små billeder på januarsalg, at der pludselig forsvandt rigtig mange fra hylderne.

Artmoney - jeg har her i foråret haft dem udstillet på de 2 stiger i Lægehuset i Gram. Nu er stiger og artmoney taget hjem, da en flok på 20 stk. artmoney skal til Torshavn. Deadline er 1. juli. I går blev de sendt. De har så ca. 14 dage til at komme frem - ikke til Torshavn. De skal såmænd bare sendes til Frøstrup posthus, hvor de vil blive afhentet af artmoneyworldwide-arrangør Karen Sennefelder. Læs evt. blogindlæg fra 16. 3.  Artmoneyworldwide 2017 Torshavn.

I mit lille malerum er nu bare nogle få større billeder, som jeg ikke fik passet ind + stigerne med de resterende artmoney.

Jeg må i gang med at male!