03-04-2019

PALETTEN d. 1. april 2019.

”Min hverdag”. Det er ingen aprilsnar.

Solen skinner fra morgenstunden, fuglene synger, anemonerne er på spring, og buskene er begyndt at blomstre. Det er dejligt forår. Og det er ingen aprilsnar.

Mandag, hverdag, - disse linjer skal handle om ”Min hverdag”, ikke lige min egen hverdag, men konceptet ”Min hverdag”, som Nordea i år har sat i søen.

Min kære mand - ikke jeg - blev fra Nordea med e-post varslet allerede i september 2018: ”Min hverdag”giver dig hele banken i hånden.”  Og så fulgte en lang liste over de goder, han kunne forvente.

Sidst i marts kom så en ny e-post til min mand – igen ingen til mig, - som fortalte, at det var NU, det hele begyndte.

Alle ”Min hverdag”s lyksaligheder blev igen oplistet: Gebyrfri hævning i Nordeas og andre bankers hæveautomater, netbank, mobilbank, betalingskort, kontakt døgnet rundt - alle årets dage!….Jamen  - hele banken i hånden! Alt sammen, alle de gode serviceydelser samlet i ”Min hverdag”! Det koster 90 kroner i kvartalet, lige under én krone om dagen.

Min mand læste, og så skrev han en stilfærdig lille mail-hilsen til Nordea:

”Man får indtryk af, at min bankhverdag bliver både bedre og billigere. Men er sandheden ikke den, at jeg som fordel+-kunde nu skal betale for noget, jeg ikke tidligere har skullet betale for?” 

Det hidtil gældende kundeprogram lukkes ned med ”Min hverdag”.

Nordea ringede skam til os. Anders eller Bo eller Carl…. fra Nordea var godt forberedt på at skulle fortælle om alle fordelene. Min mand blev fanget i haven, hvor han var ved at gøre klar til kartoffelsætning, men solen skinnede, og han lyttede til Anders eller Bo eller Carl…. fra Nordea.

Min mands ærinde havde egentlig bare været at lade Nordea vide, at han ikke brød sig om, at en forringelse blev pakket ind som en forbedring.

Han ville have kunnet forstå - og acceptere, hvis Nordea havde beklaget, at ”alting bliver så dyrt - også for banker”, så derfor må vi nu forlange betaling for bankens ydelser, - lige under én krone om dagen.

Min mand er god til at argumentere. Jeg overværede samtalen derude i haven med Anders eller Bo eller Carl…. fra Nordea.

Og snart efter kunne den gamle gartner komme videre med sit kartoffelprojekt.

 

Er historien så slut? Nej nu begynder den først rigtigt.

Det var tid til månedsregnskabet for marts. Min mand logger ind på netbank for at printe månedens posteringer ud.

På husets grundkonto får han straks øje på det:  Nordea har hævet 90 kroner - ikke én - men 3 gange!! Hvem er de 2 personer, der også skal betale 90 kroner på den konto?

Og han opdager, at Nordea endvidere har trukket 90 kroner på vores søns grundkonto!! Vores søn har - ligesom sin mor - ingen varsler fået om Nordeas ”Min hverdag”!

Vores søn har konto på vores Nordea Netbank. Min mand er værge for ham - og ordner alt med hans økonomi.

For 10 år siden var vores søn ude for en meget alvorlig trafikulykke - og blev svært handicappet. Han sidder i kørestol og bor på Center for Senhjerneskade.

En stor erstatning, som han fik, administreres af Nordea Private Banking. Vores søn er en god kunde for Nordea! Sidste år blev han afkrævet ca. 20.000 kroner i gebyrer. Set i det lys betyder et ekstra Nordea gebyr på 360 kroner om året ikke alverden. Men det her handler om principper.

Min mand ordner alle udgifter - og indtægter på vores søns grundkonto. Vores søn har ikke brug for ”Min hverdag” med alle dens super-serviceydelser.

Dette kik på Nordea Netbank sparkede martsregnskabet til hjørne, - og min mand satte sig til tasterne. Nordea skal vide, hvordan i hvert fald ét hold kunder ser på banken og dens metoder.  Min mand har morderlig svært ved at acceptere, at "Min hverdag" fra den ene dag til den anden skal gøre det 1440 kroner dyrere årligt for vores familie at være bankkunde i Nordea.

Og det er vigtigt at få sagt det rigtige på den rigtige måde! Så der blev skrevet…. og læst korrektur…. og rettet til.

Jeg kunne ikke lokke min kære mand med ud at gå d. 1. april, så jeg gik alene …… og solen skinnede, og fuglene sang, anemonerne er på spring og buskene er begyndt at blomstre.  Det er dejligt forår! Og det er alt sammen ingen aprilsnar.

---------------------------------------------------------

 Nu er det blevet d. 4. april. Der var skrevet…. og læst korrektur…. og rettet til……… og sendt!

 Og når man får skrevet det rigtige på den rigtige måde - og der kommer en dialog ud af det, og en konstruktiv kritik bliver positivt modtaget, ja, så kan det lykkes, - så mødes man - og genvinder respekten for hinanden. Og det er ingen aprilsnar.  

 

 

 

 

 

 

 

 

23-01-2019

Paletten d. 22. januar 2019.

HEJLSMINDE.

”Hejlsminde søndag d. 20. januar 2019” begyndte teksten, som jeg - sammen med to billeder taget ved Hejlsminde den dag – lagde ind på Facebook. Det flotteste vejr var det med sol og havblik i både bugten der ved Lillebælt og i noret, æ Mind’. Se billede i min GALLERI-DAGBOG.

Hejlsminde er mit yndlingssted. Dels er der smukt ved den lille strimmel land mellem bælt og nor, dels er jeg er født og opvokset der i huset helt nede ved vandet. Jeg kommer der så gerne.

Heldigvis bor vi ikke langt fra Hejlsminde, min mand og jeg, og tit kører vi dertil og går en tur i det dejlige område.

Der kom likes - og også kommentarer til mine billeder. Dejligt med likes og glade kommentarer!

”Elsker himmel og hav” skrev en god ven. To af mine børn konstaterede, at der var ”smukt som altid” og ”smukt og malerisk”. Vores børn er igennem årene kommet rigtig meget hos mormor og morfar ved stranden i Hejlsminde.

En anden kommentar var min søsters: ”Flot!” stod der bare. Og så var der vedhæftet 3 små ikoner:

En robåd, en krabbe og en fisk.

De små vedhæftede billeder sendte mig lige mange år tilbage i tiden:  

Robåden : Vi piger havde en lille båd, som vores far havde lavet af et gammelt vrag på stranden. Hvert år blev båden malet grøn og tjæret, så den var klar til sommer-roturene langs kysten - og ommme i ”æ Mind”.

At tage de grønne årer oppe ved huset, bære dem over ”æ gammelvej” ned på stranden  og så ro ud, måske veninder, sejle og synge - vi sang meget - tidens slagere, amerikanske folkesange……  sidde der i båden og synge – uden tanke for, hvor lydt det er ude over vandet….  bare børn af sol og sommer……

 

Krabben: Der var nede på stranden en række store sten, der gik fra sivene og ud i vandet – en slags mindre høfde. De sten var gode at fange krabber fra. Vores krabbesten var de. Så sad vi der på stenene. En knust blåmusling havde vi bundet fast i en snor, og den lod vi dumpe ned mellem de store sten. Mange krabber fangede vi, og de fik en lille sø, som de kunne krabbe rundt i, til vi åbnede for sluserne og lod krabberne smutte – fri og ud i det store vand.

Fisken:  Fisk er - og var også dengang - godt. Vores mor var en god kok; hun havde sin store køkkenhave, og der var tit fisk på menuen, naturligvis altid friske fisk. Man gik hen til Laue eller Falle, der fra deres fiskerhuse omme ved æ Mind’ solgte deres friskfangede fisk. Jeg skulle betale for 4 skrubber. ”Du kan give mig en daler!” - lød det fra Laue.

 

3 små ikoner hæftet på kommentaren ”Flot!” til Hejlsminde strand-billede – fotograferet en januarsøndag i 2019 sendte mig lige på et glad, nostalgisk trip down memory lane.

 

Det var HEJLSMINDE - det var vores sted, vores strand, vores vand, vores lykke!

Nu er det bare dejlige HEJLSMINDE! Og jeg kommer der så gerne.

 

 

12-12-2018

PALETTEN d. 12. december 2018.     

Der kom en decembermail.

Da jeg i går åbnede for indbakken, var der mail fra en mig ubekendt kvinde.

”Jeg skriver til dig angående julekalenderen i Jydske Tidende 1978.” – stod der.

Kvinden fortalte, at hun havde ryddet boet efter sin tante - og havde fundet udklip af julekalenderen, som Jydske Tidende bragte i december måned 1978, men at dagene d. 21 og d. 24. december desværre manglede.

Søgning på nettet i gamle aviser havde kun givet hende tegning og tekst fra d. 7. december 1978.

Hun vidste altså, at det var mig, der havde lavet den kalender, - og nu ville hun så høre, om tegningerne stadig var at finde.

Det var en hilsen af de sjove og helt specielle! At nogen har fundet min jule-kalender fra for 40 år siden - og går på jagt for at kunne have den komplet! Jeg blev flyvende!!

Naturligvis klippede jeg også selv de små vers ud – og gemte dem. Så det var nemt for mig at finde dem frem, scanne de 2 datoer og sende dem.

Dengang, - vi havde 3 børn, - lavede jeg 2 gange en julekalender, som jeg fik optaget i daværende Jydske Tidende. Den første i 1978 var set med husmor’ens øjne. Nr. 2 var i børnehøjde, og den kunne synges på melodien ”Højt fra træets grønne top”.

Vi fik en lille efternøler, og da han var 3-4 år og gik i børnehave, lavede jeg julekalender nr. 3, ”Lasses jul”, som handlede om de helt små. Den kom også i Jydske Tidende.

Da jeg var barn, havde vi hvert år den samme julekalender, som kom op på den samme plads hvert år. Der var et blad til hver dag med en tegning og et vers. Det hørte med til decembertiden, at der skulle vendes et blad og læses et lille vers hver dag.

Det er selvfølgelig den, der har inspireret mig til de 3 kalendere, jeg lavede. Et af versene fra min barndoms julekalender husker jeg stadig: Søren - eller Ole var det……..

"Ole fik skænd i morges af far,

kalenderen rent han glemte,

men så blev han glad, da han så, det var

jo allerede den femte."

Kvinden, der skrev til mig, niecen, der ryddede sin tantes bo, sendte mig i dag en venlig mail med en hjertelig tak for det tilsendte.

Hun fortalte, at hun var vokset op i et hjem, hvor der blev sparet sammen til julens højtid og fest, og at min kalender ganske godt beskrev, hvordan hun og hendes 4 søskende oplevede julemåneden som børn.

Der er de julegaver, man køber. Og så er der én, som den jeg her fik. Hjerte 

 

 

 

 

14-11-2018

PALETTEN d. 14. november 2018.

En lille spille-grille.

Mon ikke alle har et eller andet, de går vældigt op i?

Nogle er samlere, nogle har en favoritsport, et kortspil eller computerspil, en hobby, de bruger tiden på, nogle går fanatisk op i sund levevis osv. osv.

 Min lille passion hedder ”Keyword” - og er et ordspil på nettet. Jeg har altid kunnet lide at lege med ord. Der er flere ordspil, jeg har fundet på nettet - f.eks. ”Word Link”, ”Alphabetty” eller ”Letter Swap”, men det er altid Keyword, jeg vender tilbage til.

Det gode ved den lille grille er, at man lige kan tage et par spil, når man har bare lidt tid. Hvis jeg vil male, skal jeg have flere timer foran mig afsat til det.

”Keyword”: Jeg spiller på ”Royal Games”, hvor der er nok af spil i alle kategorier alt efter, hvad ens lyst og interesse er.

 Der er Ansigt til Ansigt turneringer, eller man deltager i en Cup Turnering. Man har også mulighed for at få diplom. Her gælder det forskellige opgaver, der skal løses undervejs. Det er faktisk lykkedes mig at dyste mig frem til 2 diplomer i Keyword.

For 3.75 kr. får jeg et ansigt til ansigt spil mod en jævnbyrdig modstander. Gevinsten er beskeden – ca. 2 kroner. I Cup Turneringer er præmierne større. Man kan også spille gratis, men det giver mere spænding, når der er lidt mønt på spil.

Som det fremgår af billedet, kommer der en plade frem med 25 bogstaver. Det gælder nu om – på 4 minutter (man kan følge tiden) - at komme gennem spillets runder. Der er 3 runder + en bonusrunde. I hver runde skal man finde 3 ord. Et ord på 5 bogstaver udløser nøglen til bonusrunden, som er den bedste runde med flest muligheder for en god score. Får man ikke et ord på 5 bogstaver, glipper bonusrunden.

 

Ordene findes ved at forbinde bogstaver, der støder op til hinanden. Det er ikke ligegyldigt, hvilke bogstaver man bruger: På de blå bogstaver fordobles eller 3-dobles bogstavets værdi. Bruger man et lyst gyldent bogstav i et ord, fordobles ordværdien, og bruger man et mørkt gyldent bogstav, 3-dobles ordets værdi.

Jeg er lidt vild med det spil, - og har man spillelysten, og kan man lide at lege med ord, er KEYWORD et hit.

Mit bedste ord, mens jeg har spillet Keyword, er HOFMARSKAL. 😊

 

  

 

24-09-2018

Historien om Restaurant Herregårdskælderen på Sønderskov Slot - fortsat:

Fredag d. 21. september 2018 kl. 18, ”KUNSTNER MIDDAG”.

Restauranten ligger i kælderen under slottet. Lokalerne stammer tilbage fra 1400-tallet.

Restaurationslokalet var oprindeligt køkken. Bageovn, ildsted og vandcisterne er blandt de velbevarede spor fra dengang for 500 år siden, da der blev skrællet æbler og lavet mad i netop det rum.

Mødet i restaurantlokalet: Levende lys og hvide duge på bordene var der - og tændt op i det gamle ildsted. På et langt bord med hvid dug var i hver ende glas linet op, og ind kom store, flotte, farverige fade med fornem ”snack”.

Middagen var flyttet ind i den lavtloftede sal med hvælvinger. Der er plads til 30 gæster i restauranten, hvor malerierne er udstillet, og der var tilmeldt for mange til, at vi kunne være der.  Kunstneren, det var altså mig, skulle starte med at fortælle om sig selv, mens gæsterne nød drinks og snack. Den rækkefølge var jeg glad for.😊

Inde i salen…. med det dæmpede lys og de hvide hvælvinger, de festlige borde, hvor mange, blanke glas var hoved-pynten, - lyset, stemningen …. det var en oplevelse i sig selv!

Retterne blev serveret. Først en lille suppeterrin med skøn tomatsuppe og fint tilbehør. Og mit maleri med tomater kom ind på staffeli, blev anbragt i et godt lys og gjorde opmærksom på, hvad retten handlede om.

Det med billederne, der ledsagede retterne, gentog sig nu til hver ny ret. Stor cadeau til de to tjenere, at de - så travlt, de havde - fik tid til - og huskede at skifte billede for hver ret.

3 retter med fisk: Havtaske, varmrøget torsk og rødtunge, - alt med spændende tilbehør - var hver for sig smukt syn og skøn spise! Alle retter var ledsaget af lækkert brød.

Billedet er varmrøget torsk med vandmelon, ærteskud og ærter.

Vinen til: 2015 Riesling Lieu Dit Muehlforst, Hunawihr, Alsace

Der kom dejlige lokale oste med olivenmix, og desserten, en skøn æble-brombærsymfoni, rundede det perfekte måltid af.

Aftenens to tjenere havde virkelig travlt med at bringe retter til alle og skænke vin i glas til alle, - hente tomme glas og komme med nye glas; - samtidig var de nærværende og venlige, og de gav indtryk af at have det godt med at betjene de mange gæster. Og efter at alle tallerkener med en ny ret var serveret, blev ret og vin fint præsenteret.

Den kreative kok og hans hold i køkkenet får ikke oplevet den specielle stemning, der er: Snakken - den var høj - de mange roser til maden - og til vinene, de meget forskellige hvidvine, og den enkelte røde til desserten.

Malerierne med frugt og grønt er atter på plads i restauranten, hvor de fortsat vil være illustration til skønne måltider - oktober måned med.

Mine bedste anbefalinger - og stjerneregn til Restaurant Herregårdskælderen på Sønderskov Slot.