23-01-2019

Paletten d. 22. januar 2019.

HEJLSMINDE.

”Hejlsminde søndag d. 20. januar 2019” begyndte teksten, som jeg - sammen med to billeder taget ved Hejlsminde den dag – lagde ind på Facebook. Det flotteste vejr var det med sol og havblik i både bugten der ved Lillebælt og i noret, æ Mind’. Se billede i min GALLERI-DAGBOG.

Hejlsminde er mit yndlingssted. Dels er der smukt ved den lille strimmel land mellem bælt og nor, dels er jeg er født og opvokset der i huset helt nede ved vandet. Jeg kommer der så gerne.

Heldigvis bor vi ikke langt fra Hejlsminde, min mand og jeg, og tit kører vi dertil og går en tur i det dejlige område.

Der kom likes - og også kommentarer til mine billeder. Dejligt med likes og glade kommentarer!

”Elsker himmel og hav” skrev en god ven. To af mine børn konstaterede, at der var ”smukt som altid” og ”smukt og malerisk”. Vores børn er igennem årene kommet rigtig meget hos mormor og morfar ved stranden i Hejlsminde.

En anden kommentar var min søsters: ”Flot!” stod der bare. Og så var der vedhæftet 3 små ikoner:

En robåd, en krabbe og en fisk.

De små vedhæftede billeder sendte mig lige mange år tilbage i tiden:  

Robåden : Vi piger havde en lille båd, som vores far havde lavet af et gammelt vrag på stranden. Hvert år blev båden malet grøn og tjæret, så den var klar til sommer-roturene langs kysten - og ommme i ”æ Mind”.

At tage de grønne årer oppe ved huset, bære dem over ”æ gammelvej” ned på stranden  og så ro ud, måske veninder, sejle og synge - vi sang meget - tidens slagere, amerikanske folkesange……  sidde der i båden og synge – uden tanke for, hvor lydt det er ude over vandet….  bare børn af sol og sommer……

 

Krabben: Der var nede på stranden en række store sten, der gik fra sivene og ud i vandet – en slags mindre høfde. De sten var gode at fange krabber fra. Vores krabbesten var de. Så sad vi der på stenene. En knust blåmusling havde vi bundet fast i en snor, og den lod vi dumpe ned mellem de store sten. Mange krabber fangede vi, og de fik en lille sø, som de kunne krabbe rundt i, til vi åbnede for sluserne og lod krabberne smutte – fri og ud i det store vand.

Fisken:  Fisk er - og var også dengang - godt. Vores mor var en god kok; hun havde sin store køkkenhave, og der var tit fisk på menuen, naturligvis altid friske fisk. Man gik hen til Laue eller Falle, der fra deres fiskerhuse omme ved æ Mind’ solgte deres friskfangede fisk. Jeg skulle betale for 4 skrubber. ”Du kan give mig en daler!” - lød det fra Laue.

 

3 små ikoner hæftet på kommentaren ”Flot!” til Hejlsminde strand-billede – fotograferet en januarsøndag i 2019 sendte mig lige på et glad, nostalgisk trip down memory lane.

 

Det var HEJLSMINDE - det var vores sted, vores strand, vores vand, vores lykke!

Nu er det bare dejlige HEJLSMINDE! Og jeg kommer der så gerne.

 

 

12-12-2018

PALETTEN d. 12. december 2018.     

Der kom en decembermail.

Da jeg i går åbnede for indbakken, var der mail fra en mig ubekendt kvinde.

”Jeg skriver til dig angående julekalenderen i Jydske Tidende 1978.” – stod der.

Kvinden fortalte, at hun havde ryddet boet efter sin tante - og havde fundet udklip af julekalenderen, som Jydske Tidende bragte i december måned 1978, men at dagene d. 21 og d. 24. december desværre manglede.

Søgning på nettet i gamle aviser havde kun givet hende tegning og tekst fra d. 7. december 1978.

Hun vidste altså, at det var mig, der havde lavet den kalender, - og nu ville hun så høre, om tegningerne stadig var at finde.

Det var en hilsen af de sjove og helt specielle! At nogen har fundet min jule-kalender fra for 40 år siden - og går på jagt for at kunne have den komplet! Jeg blev flyvende!!

Naturligvis klippede jeg også selv de små vers ud – og gemte dem. Så det var nemt for mig at finde dem frem, scanne de 2 datoer og sende dem.

Dengang, - vi havde 3 børn, - lavede jeg 2 gange en julekalender, som jeg fik optaget i daværende Jydske Tidende. Den første i 1978 var set med husmor’ens øjne. Nr. 2 var i børnehøjde, og den kunne synges på melodien ”Højt fra træets grønne top”.

Vi fik en lille efternøler, og da han var 3-4 år og gik i børnehave, lavede jeg julekalender nr. 3, ”Lasses jul”, som handlede om de helt små. Den kom også i Jydske Tidende.

Da jeg var barn, havde vi hvert år den samme julekalender, som kom op på den samme plads hvert år. Der var et blad til hver dag med en tegning og et vers. Det hørte med til decembertiden, at der skulle vendes et blad og læses et lille vers hver dag.

Det er selvfølgelig den, der har inspireret mig til de 3 kalendere, jeg lavede. Et af versene fra min barndoms julekalender husker jeg stadig: Søren - eller Ole var det……..

"Ole fik skænd i morges af far,

kalenderen rent han glemte,

men så blev han glad, da han så, det var

jo allerede den femte."

Kvinden, der skrev til mig, niecen, der ryddede sin tantes bo, sendte mig i dag en venlig mail med en hjertelig tak for det tilsendte.

Hun fortalte, at hun var vokset op i et hjem, hvor der blev sparet sammen til julens højtid og fest, og at min kalender ganske godt beskrev, hvordan hun og hendes 4 søskende oplevede julemåneden som børn.

Der er de julegaver, man køber. Og så er der én, som den jeg her fik. Hjerte 

 

 

 

 

14-11-2018

PALETTEN d. 14. november 2018.

En lille spille-grille.

Mon ikke alle har et eller andet, de går vældigt op i?

Nogle er samlere, nogle har en favoritsport, et kortspil eller computerspil, en hobby, de bruger tiden på, nogle går fanatisk op i sund levevis osv. osv.

 Min lille passion hedder ”Keyword” - og er et ordspil på nettet. Jeg har altid kunnet lide at lege med ord. Der er flere ordspil, jeg har fundet på nettet - f.eks. ”Word Link”, ”Alphabetty” eller ”Letter Swap”, men det er altid Keyword, jeg vender tilbage til.

Det gode ved den lille grille er, at man lige kan tage et par spil, når man har bare lidt tid. Hvis jeg vil male, skal jeg have flere timer foran mig afsat til det.

”Keyword”: Jeg spiller på ”Royal Games”, hvor der er nok af spil i alle kategorier alt efter, hvad ens lyst og interesse er.

 Der er Ansigt til Ansigt turneringer, eller man deltager i en Cup Turnering. Man har også mulighed for at få diplom. Her gælder det forskellige opgaver, der skal løses undervejs. Det er faktisk lykkedes mig at dyste mig frem til 2 diplomer i Keyword.

For 3.75 kr. får jeg et ansigt til ansigt spil mod en jævnbyrdig modstander. Gevinsten er beskeden – ca. 2 kroner. I Cup Turneringer er præmierne større. Man kan også spille gratis, men det giver mere spænding, når der er lidt mønt på spil.

Som det fremgår af billedet, kommer der en plade frem med 25 bogstaver. Det gælder nu om – på 4 minutter (man kan følge tiden) - at komme gennem spillets runder. Der er 3 runder + en bonusrunde. I hver runde skal man finde 3 ord. Et ord på 5 bogstaver udløser nøglen til bonusrunden, som er den bedste runde med flest muligheder for en god score. Får man ikke et ord på 5 bogstaver, glipper bonusrunden.

 

Ordene findes ved at forbinde bogstaver, der støder op til hinanden. Det er ikke ligegyldigt, hvilke bogstaver man bruger: På de blå bogstaver fordobles eller 3-dobles bogstavets værdi. Bruger man et lyst gyldent bogstav i et ord, fordobles ordværdien, og bruger man et mørkt gyldent bogstav, 3-dobles ordets værdi.

Jeg er lidt vild med det spil, - og har man spillelysten, og kan man lide at lege med ord, er KEYWORD et hit.

Mit bedste ord, mens jeg har spillet Keyword, er HOFMARSKAL. 😊

 

  

 

24-09-2018

Historien om Restaurant Herregårdskælderen på Sønderskov Slot - fortsat:

Fredag d. 21. september 2018 kl. 18, ”KUNSTNER MIDDAG”.

Restauranten ligger i kælderen under slottet. Lokalerne stammer tilbage fra 1400-tallet.

Restaurationslokalet var oprindeligt køkken. Bageovn, ildsted og vandcisterne er blandt de velbevarede spor fra dengang for 500 år siden, da der blev skrællet æbler og lavet mad i netop det rum.

Mødet i restaurantlokalet: Levende lys og hvide duge på bordene var der - og tændt op i det gamle ildsted. På et langt bord med hvid dug var i hver ende glas linet op, og ind kom store, flotte, farverige fade med fornem ”snack”.

Middagen var flyttet ind i den lavtloftede sal med hvælvinger. Der er plads til 30 gæster i restauranten, hvor malerierne er udstillet, og der var tilmeldt for mange til, at vi kunne være der.  Kunstneren, det var altså mig, skulle starte med at fortælle om sig selv, mens gæsterne nød drinks og snack. Den rækkefølge var jeg glad for.😊

Inde i salen…. med det dæmpede lys og de hvide hvælvinger, de festlige borde, hvor mange, blanke glas var hoved-pynten, - lyset, stemningen …. det var en oplevelse i sig selv!

Retterne blev serveret. Først en lille suppeterrin med skøn tomatsuppe og fint tilbehør. Og mit maleri med tomater kom ind på staffeli, blev anbragt i et godt lys og gjorde opmærksom på, hvad retten handlede om.

Det med billederne, der ledsagede retterne, gentog sig nu til hver ny ret. Stor cadeau til de to tjenere, at de - så travlt, de havde - fik tid til - og huskede at skifte billede for hver ret.

3 retter med fisk: Havtaske, varmrøget torsk og rødtunge, - alt med spændende tilbehør - var hver for sig smukt syn og skøn spise! Alle retter var ledsaget af lækkert brød.

Billedet er varmrøget torsk med vandmelon, ærteskud og ærter.

Vinen til: 2015 Riesling Lieu Dit Muehlforst, Hunawihr, Alsace

Der kom dejlige lokale oste med olivenmix, og desserten, en skøn æble-brombærsymfoni, rundede det perfekte måltid af.

Aftenens to tjenere havde virkelig travlt med at bringe retter til alle og skænke vin i glas til alle, - hente tomme glas og komme med nye glas; - samtidig var de nærværende og venlige, og de gav indtryk af at have det godt med at betjene de mange gæster. Og efter at alle tallerkener med en ny ret var serveret, blev ret og vin fint præsenteret.

Den kreative kok og hans hold i køkkenet får ikke oplevet den specielle stemning, der er: Snakken - den var høj - de mange roser til maden - og til vinene, de meget forskellige hvidvine, og den enkelte røde til desserten.

Malerierne med frugt og grønt er atter på plads i restauranten, hvor de fortsat vil være illustration til skønne måltider - oktober måned med.

Mine bedste anbefalinger - og stjerneregn til Restaurant Herregårdskælderen på Sønderskov Slot.

 

 

12-09-2018

Onsdag d. 12. september 2018.

Fredag d. 21. september er det. Den aften skal jeg til Sønderskov Slot.

Nu vil jeg fortælle historien om hvorfor – og hvordan:

I marts i år havde jeg billeder med på Sydjysk Kunstforenings censurerede Forårsudstilling i GALLERI 46 i Holsted.

5 billeder sendte jeg ind, alle med motiverne frugt&grønt. Alle 5 billeder blev udstillet. Jeg var glad. Og jeg var glad - og stolt over, at man havde brugt et af mine billeder til udstillingsplakaten.

Udstillingen sluttede, og jeg hentede mine 5 billeder.

Midt i maj blev jeg ringet op af en dame, som sagde, at hun havde set mine billeder i GALLERI 46.

 Hendes mand havde en lille café, om jeg havde lyst til at udstille i den. Der var ikke plads til så mange billeder, en 8-10 stykker. Det havde jeg lyst til. Der var noget med et koncept: ”Kunstner Middag”, hvor den, der udstillede, ville have indflydelse på menuen, måtte invitere fem gæster med og skulle fortælle lidt om sig selv og sine billeder. Vi aftalte, at jeg pr. mail fik de nærmere detaljer.

Det viste sig, at den lille café var Restaurant Herregårdskælderen på Sønderskov Slot.

Det var rigtig sjovt - og spændende for mig at erfare. Jeg har nemlig udstillet der før:

I skoleåret 2007/08 havde jeg billeder med i Brørupskolernes Kunstforening. Deltagernes billeder cirkulerede året igennem på skolerne – og de blev brugt i billedkunsttimerne.

Det hele sluttede af med udstilling på Sønderskov Slot. Børnenes tegninger var også udstillet. Det var dengang også frugt&grønt-billeder, jeg havde med. Og sjovt var det at se mine tomater gengivet fint af en skoleelev.

Kok og chef Preben Madsen overtog Herregårdskælderen i 2009. Det var altså ikke i hans restaurant, vi, udstillerne, dengang nød et lille måltid.

Men nu d. 21. september 2018: Menuen, som jeg måtte have indflydelse på: Det måtte gerne være noget med fisk, foreslog jeg.

Nu har Preben Madsen sammensat en flot fiskemenu med spændende tilbehør, der relaterer til mine billeder, - som har været på væggene i Restaurant Herregårdskælderen siden først i august:

 

 Kunstner Middag

 


 

Spændende kunst i Herregårdskælderen

Kirsten Kjær Larsens malerier kan ses i sensommeren 2018.

Kirsten kommer den 21. september og fortæller om hendes malerier.

Denne aften serverer vi en menu efter kunstnerens ønske,

 og med inspiration fra hendes malerier.


 


 

Klokken 18.00

Snacks

    NV L´Intruso Brut Spumante – Piemonte


 

Menu og vine


 

Kold tomatsuppe med sensommerurter, crouton med tomatsalsa og bagt tomat med basilikum

 2015 Mahana Gravity Sauvignon Blanc, Nelson, NZ


 

Limemarineret havtaske med agurker, salater, limeskum og sprødt

2017 Pinot Grigio La Cappuccina, Veneto


 

Varmrøget torsk med vandmelon, ærteskud og ærter

2015 Riesling Lieu Dit Muehlforst, Hunawihr, Alsace


 

Stegt rødtunge på spinat med variation af peberfrugter

2014 Chardonnay Le Bruniche, Tenute Nozzole, Toscana


 

4 lokale oste med oliven

2017 Vouvray, Ets. Guy Saget, Loire


 

Brombærskum i sprødt horn

Æble is med brombærsorbet

Æbleterrine med honningsyltede brombær

2014 Maury Vin Doux Naturel, Mas Lavail, Roussillon


 

Pris. kr. 595.-
 

Herregårdskælderen

Tlf. 75 38 38 45