02-08-2018

Paletten d. 2. august 2018.

TAMBOURS HAVE ved Varde – vi var der en varm sommerdag den sidste dag i juli 2018, 3 veninder, - i skræddermester Gerhard Tambours paradishave.

Ideen til en have der ude på heden fik Tambour i 1939, og han byggede videre på ideerne resten af sit liv. Tambour døde i 1978. Haven er nu under Varde kommune.

Vi kom kørende fra 3 hjørner af Sønderjylland – og mødtes i Ribe, hvor vi i en skøn gårdhave ved Quedensgård nød cafeens lækre brunch. Efter et par timer med det gode måltid og med hyggelig snak, fortsatte vi i én bil nordpå.

Med ruten løst skitseret - og - nær målet - gps’en sat til – nåede vi ad en lang grusvej frem til Tambours Have. Lige ned til Karlsgårde Sø ligger den.

Førsteindtrykket var indbydende: Store krukker fyldt med blomster - og kønne bede langs huset, - FRODIGHED udstrålede det - netop i denne sommer, hvor det grønne i danske haver er tørt og trist at skue.

Vi fik billet - billigt var det at få adgang til Tambours herligheder. Et lille kort over haven kunne guide os rundt.

Orangeriet – stort og flot: Træer og beplantning i lerkrukker, blomster i bede – borde med læsestof, bænke og små, sorte cafebordssæt til fri afbenyttelse. Det var orangeriet, der var årsag til, at vi fra Sønderjylland havde fundet frem til denne have. Jeg havde - i en brochure, der reklamerede med drivhuse og orangerier - læst om orangeriet i Tambours Have. Nu var vi der.

Store grønne plæner, smukke rosenbede; én af os, - ikke jeg - er rosenkender - og kan navnene på de små skønheder. Spændende, særprægede planter og træer overalt, vandløb, små søer, broer, - rislen af vand.

I den japanske have fører en bro over til en lille romantisk pavillon med bord og stole; den ventede lige på os. Her betages man af alt det paradisisk smukke, stille sidder man, suger indtryk til sig – og udveksler tanker.

En fint og systematisk indrettet medicinhave med planter mod alskens dårligdom. Planter med samme helbredende virkning samlet for sig i store bede. Vejbred!  - Hvem tænker på, at den kan være medicin for luftvejslidelser? Én plante skilte sig ud ved at rage op over alle med et væld af små, nærmest gammelrosa blomster i toppen. Den var dobbelt så høj som os små mennesker. Hjortetrøst hedder den - og den skulle bl.a. virke ved at være vanddrivende!

En venlig, kvindelig gartner gik roligt rundt og lugede i rosenbedet. Mange flere må være ansat, for det, som alle haveejere slås med, ukrudt, var der intet af - nogen steder. Velholdt og fint var der i den store have.

Vi rundede besøget af med kaffe/te og en skøn æblekage med cremefraiche, - en lige så billig fornøjelse som billetten til havens herligheder, og her rykkede vi over i orangeriet, - der kom nemlig på det tidspunkt en regnbyge!

Overalt, hvor vi kom, så vi skønhed, en overflod af frodighed og farver.  - Og det er billedet for mit indre blik nu bagefter. 

Vi kørte tilbage til Ribe, hvor de 2 biler ventede, og efter ”Tak-for-en-dejlig-dag-knus” kørte vi hjemad i hver vores retning.  

Jeg ved, hvor der findes en have så skøn:

TAMBOURS HAVE - var det Varde? Ja, det var det!

 

30-05-2018

PALETTEN d. 30. maj 2018.

Kunstens Dag på Tørning Mølle finder i 2018 sted søndag d. 10. juni.

 

Der har siden 2002 hvert år i juni været afholdt en sådan dag, hvor kreative folk på små arbejdende stande kan vise, hvad de laver.

I mange år hed dagen ”Malernes dag på Tørning Mølle”.

 Jeg har deltaget mange af årene.

 Ideen var, at der skulle males og vises malerier i de smukke junilysegrønne omgivelser på plænen foran Mølledammen.

 Et år – det var i 2005 - forsøgte jeg at få Mølledammen og alt det lysegrønne, jeg så foran mig overført til lærredet - lige sådan, som jeg oplevede det.

 Et enkelt år øsregnede det, så alle måtte trække ind - med grej og billeder - i den gamle lade, der dengang ikke var restaureret. Koldt og klamt og fugtigt var der, men man hyggede sig, besøgende kom der, og en fin dag blev det alligevel.

 I de seneste år har de små stande været at finde i den skønne gamle Mølles rustikke rammer. Og navneskiftet fra Malernes til Kunstens dag fortæller, at der er meget andet end malerier at opleve.

 Jeg vil være at finde på stand nr. 10 på 1. etage. Den lille stand har jeg haft de seneste par år, og her vil jeg igen d. 10. juni male artmoney. Jeg har bl.a. min lille samling på 30 ARTVEMBER-artmoney med.

 Det var november 2017, jeg deltog i projektet ARTVEMBER. Jeg skulle hver dag i måneden male en artmoney med et givet motiv -. Og så gjorde jeg katten til hovedperson. Her på PALETTEN skrev jeg et afsnit om ARTVEMBER, da måneden var gået.

 

 Historien om pælen i Mølledammen.

 På mit maleri fra 2005 ses i Mølledammen - længst tilbage og ude til venstre - en pæl.

 Tørning Mølles historie kendes fra omkring 1500-tallet. Møllen har altid været drevet med vandkraft; vandet fik man fra dammen lige uden for møllebygningen.

 I dammen samlede sig blade, kviste mm. der kunne stoppe tilløbet til turbinen, som trak møllen.

 Indimellem skulle dammen renses. Det skulle den engang i 1970-erne, og den skulle simpelthen tømmes for vand.

 Ned i bunden af dammen var hamret mange pæle, hvilket gjorde det vanskeligt med rensningsarbejdet.

Arbejdsholdet spurgte mølleejeren, om pælene skulle fjernes. Nogle af dem kendte nemlig historien om den onde og grusomme herredsfoged, Peter Christian Holm, der døde i 1779 .

Han havde været i pagt med den onde selv, mente man dengang – og derfor var han blevet manet ned i Mølledammen - med en pæl.

 Det rørte ikke mølleejeren: ”Jeg tror ikke på den slags pjat. Få nu bare de pæle fjernet!”.

 Næste morgen, da arbejdet skulle starte, lød det imidlertid: ”Lad hellere en enkelt pæl stå!”

 Den står der endnu.

 

29-04-2018

Paletten torsdag d. 26. april 2018

Kapitel 1.

Der var en gang – for længe siden – i 1981 var det, - det er 37 år siden ….

Der blev i Vojens udskrevet en konkurrence om at lave en VOJENSVISE. Da jeg jo boede i Vojens - også dengang, - og da jeg let falder for sådan en ide, gav jeg mig i kast med opgaven. Jeg lavede en melodi og satte tekst til. Vojens har altid været sportens by, og netop i de år bragte ishockeydrengene guld til byen. Det skulle med.

 TA’ TIL VOJENS! Var titlen på min lille vise med kun ét vers.

Sønderjyllands hjerte

Er en dejlig plet.

Vores Vojens er det;

Vi si’r slet og ret:

Ta’ til Vojens, min ven!

Ta’ til Vojens igen!

Så skønt et sted skal du bestemt da ta’ hen.

Der er gods i vor stad,

Ja, og guld! – Ved du hvad?

Ta’ du til Vojens og bli’ glad!

 

Ta’ TIL VOJENS vandt, og jeg fik som belønning årets Vojenskrus  1981 + en stak af sangene, der var blevet fint trykt på byens navnkundige P.J. Schmidts Bogtrykkeri.

Jeg var glad - og stolt. Æren var det bedste. Sangene har ligget gemt i en skuffe i vores gamle chatol. En enkelt gang har de været fremme, idet jeg til en gadefest lavede et ekstra vers og satte på.

Det fine krus, som jo havde en speciel værdi for mig, gik ved et uheld i stykker. Det står nu på en ydmyg plads med de samlede skår - til morskab for adskillige. 😊

Fortsættes.

 

 

 

29-04-2018

Historien om en melodi.

Kapitel 2.

I marts i år, 2018, læste jeg tilfældigt, at DRP2 havde udskrevet en konkurrence. Det drejede sig om at lave en ny fødselsdagssang på dansk – for voksne især, men gerne for alle.

Sådan en ide falder jeg jo for.

Og jeg kom i tanker om Vojensvisen. Den melodi kunne vist fint bruges til en fødselsdagssang.

Som tænkt - så gjort: Jeg skrev en TILLYKKE-sang på 2 vers + et ekstra vers for sjov -med udenlandsk til lykke. Jeg satte endvidere et par små vignetter på.

Her er fest - og mylder

gaver, lys og flag.

Lille Mette* fylder,                                   

fejrer fødselsdag.

Her er glæde om bord, -

gæsteflokken er stor, -

og her er sang fra dagens fødselsdagskor.

Vi vil ønske dig blot -

nu i stort og i småt, -

at du må ha’ det rigtig godt.

 

* for So-fi-e ../Annelise ../det er Niels, der..  (passes til efter stavelserne i navnet)

 

Kaffe, chokolade,

boller, kagemand -

alle synger glade -

og så højt, vi kan:

Stort TILLYKKE til dig, -

fødselsdag eller ej, -

vi ønsker fest og farver med på din vej.

Og igen si’r vi blot:

Nu i stort og i småt -

må du så ha det rigtig godt!

 

Og et ekstra vers – mest for sjov:

 

Fødselsdags-TILLYKKE –

Ikke kun på dansk, -

sammen vil vi brygge

ét på udenlandsk:

Happy birthday to you!

So ein Schatz bist ja du!

There will be cake – and lots of love just for you!

Viele Grüsse für dich!

Tu es tres magnifique!

Mit prosit! - alle freuen sich.

 

Denne gang var det ikke nok at sende noder og tekst. Der skulle lyd på.

Her allierede jeg mig med min søn og svigerdatter, Niels & Mette, som med piano og vocal indspillede min lille sang så fint.

Det hele nåede jeg at få færdigt og sendt inden deadline.

I går kom en venlig mail fra DRP2. Der havde været flere end 700 forslag til en fødselsdagssang på dansk for voksne. Der skulle udvælges 5, som senere skulle til afstemning i radioen.

Min fødselsdagssang var ikke én af de 5.

YOU CAN’T WIN THEM ALL!

29-04-2018

FØDSELSDAGSSANG marts 2018.
Vocal og piano. Mette & Niels Kjær Larsen.