24-09-2018

Historien om Restaurant Herregårdskælderen på Sønderskov Slot - fortsat:

Fredag d. 21. september 2018 kl. 18, ”KUNSTNER MIDDAG”.

Restauranten ligger i kælderen under slottet. Lokalerne stammer tilbage fra 1400-tallet.

Restaurationslokalet var oprindeligt køkken. Bageovn, ildsted og vandcisterne er blandt de velbevarede spor fra dengang for 500 år siden, da der blev skrællet æbler og lavet mad i netop det rum.

Mødet i restaurantlokalet: Levende lys og hvide duge på bordene var der - og tændt op i det gamle ildsted. På et langt bord med hvid dug var i hver ende glas linet op, og ind kom store, flotte, farverige fade med fornem ”snack”.

Middagen var flyttet ind i den lavtloftede sal med hvælvinger. Der er plads til 30 gæster i restauranten, hvor malerierne er udstillet, og der var tilmeldt for mange til, at vi kunne være der.  Kunstneren, det var altså mig, skulle starte med at fortælle om sig selv, mens gæsterne nød drinks og snack. Den rækkefølge var jeg glad for.😊

Inde i salen…. med det dæmpede lys og de hvide hvælvinger, de festlige borde, hvor mange, blanke glas var hoved-pynten, - lyset, stemningen …. det var en oplevelse i sig selv!

Retterne blev serveret. Først en lille suppeterrin med skøn tomatsuppe og fint tilbehør. Og mit maleri med tomater kom ind på staffeli, blev anbragt i et godt lys og gjorde opmærksom på, hvad retten handlede om.

Det med billederne, der ledsagede retterne, gentog sig nu til hver ny ret. Stor cadeau til de to tjenere, at de - så travlt, de havde - fik tid til - og huskede at skifte billede for hver ret.

3 retter med fisk: Havtaske, varmrøget torsk og rødtunge, - alt med spændende tilbehør - var hver for sig smukt syn og skøn spise! Alle retter var ledsaget af lækkert brød.

Billedet er varmrøget torsk med vandmelon, ærteskud og ærter.

Vinen til: 2015 Riesling Lieu Dit Muehlforst, Hunawihr, Alsace

Der kom dejlige lokale oste med olivenmix, og desserten, en skøn æble-brombærsymfoni, rundede det perfekte måltid af.

Aftenens to tjenere havde virkelig travlt med at bringe retter til alle og skænke vin i glas til alle, - hente tomme glas og komme med nye glas; - samtidig var de nærværende og venlige, og de gav indtryk af at have det godt med at betjene de mange gæster. Og efter at alle tallerkener med en ny ret var serveret, blev ret og vin fint præsenteret.

Den kreative kok og hans hold i køkkenet får ikke oplevet den specielle stemning, der er: Snakken - den var høj - de mange roser til maden - og til vinene, de meget forskellige hvidvine, og den enkelte røde til desserten.

Malerierne med frugt og grønt er atter på plads i restauranten, hvor de fortsat vil være illustration til skønne måltider - oktober måned med.

Mine bedste anbefalinger - og stjerneregn til Restaurant Herregårdskælderen på Sønderskov Slot.

 

 

12-09-2018

Onsdag d. 12. september 2018.

Fredag d. 21. september er det. Den aften skal jeg til Sønderskov Slot.

Nu vil jeg fortælle historien om hvorfor – og hvordan:

I marts i år havde jeg billeder med på Sydjysk Kunstforenings censurerede Forårsudstilling i GALLERI 46 i Holsted.

5 billeder sendte jeg ind, alle med motiverne frugt&grønt. Alle 5 billeder blev udstillet. Jeg var glad. Og jeg var glad - og stolt over, at man havde brugt et af mine billeder til udstillingsplakaten.

Udstillingen sluttede, og jeg hentede mine 5 billeder.

Midt i maj blev jeg ringet op af en dame, som sagde, at hun havde set mine billeder i GALLERI 46.

 Hendes mand havde en lille café, om jeg havde lyst til at udstille i den. Der var ikke plads til så mange billeder, en 8-10 stykker. Det havde jeg lyst til. Der var noget med et koncept: ”Kunstner Middag”, hvor den, der udstillede, ville have indflydelse på menuen, måtte invitere fem gæster med og skulle fortælle lidt om sig selv og sine billeder. Vi aftalte, at jeg pr. mail fik de nærmere detaljer.

Det viste sig, at den lille café var Restaurant Herregårdskælderen på Sønderskov Slot.

Det var rigtig sjovt - og spændende for mig at erfare. Jeg har nemlig udstillet der før:

I skoleåret 2007/08 havde jeg billeder med i Brørupskolernes Kunstforening. Deltagernes billeder cirkulerede året igennem på skolerne – og de blev brugt i billedkunsttimerne.

Det hele sluttede af med udstilling på Sønderskov Slot. Børnenes tegninger var også udstillet. Det var dengang også frugt&grønt-billeder, jeg havde med. Og sjovt var det at se mine tomater gengivet fint af en skoleelev.

Kok og chef Preben Madsen overtog Herregårdskælderen i 2009. Det var altså ikke i hans restaurant, vi, udstillerne, dengang nød et lille måltid.

Men nu d. 21. september 2018: Menuen, som jeg måtte have indflydelse på: Det måtte gerne være noget med fisk, foreslog jeg.

Nu har Preben Madsen sammensat en flot fiskemenu med spændende tilbehør, der relaterer til mine billeder, - som har været på væggene i Restaurant Herregårdskælderen siden først i august:

 

 Kunstner Middag

 


 

Spændende kunst i Herregårdskælderen

Kirsten Kjær Larsens malerier kan ses i sensommeren 2018.

Kirsten kommer den 21. september og fortæller om hendes malerier.

Denne aften serverer vi en menu efter kunstnerens ønske,

 og med inspiration fra hendes malerier.


 


 

Klokken 18.00

Snacks

    NV L´Intruso Brut Spumante – Piemonte


 

Menu og vine


 

Kold tomatsuppe med sensommerurter, crouton med tomatsalsa og bagt tomat med basilikum

 2015 Mahana Gravity Sauvignon Blanc, Nelson, NZ


 

Limemarineret havtaske med agurker, salater, limeskum og sprødt

2017 Pinot Grigio La Cappuccina, Veneto


 

Varmrøget torsk med vandmelon, ærteskud og ærter

2015 Riesling Lieu Dit Muehlforst, Hunawihr, Alsace


 

Stegt rødtunge på spinat med variation af peberfrugter

2014 Chardonnay Le Bruniche, Tenute Nozzole, Toscana


 

4 lokale oste med oliven

2017 Vouvray, Ets. Guy Saget, Loire


 

Brombærskum i sprødt horn

Æble is med brombærsorbet

Æbleterrine med honningsyltede brombær

2014 Maury Vin Doux Naturel, Mas Lavail, Roussillon


 

Pris. kr. 595.-
 

Herregårdskælderen

Tlf. 75 38 38 45

 

 

 

 

 

02-08-2018

Paletten d. 2. august 2018.

TAMBOURS HAVE ved Varde – vi var der en varm sommerdag den sidste dag i juli 2018, 3 veninder, - i skræddermester Gerhard Tambours paradishave.

Ideen til en have der ude på heden fik Tambour i 1939, og han byggede videre på ideerne resten af sit liv. Tambour døde i 1978. Haven er nu under Varde kommune.

Vi kom kørende fra 3 hjørner af Sønderjylland – og mødtes i Ribe, hvor vi i en skøn gårdhave ved Quedensgård nød cafeens lækre brunch. Efter et par timer med det gode måltid og med hyggelig snak, fortsatte vi i én bil nordpå.

Med ruten løst skitseret - og - nær målet - gps’en sat til – nåede vi ad en lang grusvej frem til Tambours Have. Lige ned til Karlsgårde Sø ligger den.

Førsteindtrykket var indbydende: Store krukker fyldt med blomster - og kønne bede langs huset, - FRODIGHED udstrålede det - netop i denne sommer, hvor det grønne i danske haver er tørt og trist at skue.

Vi fik billet - billigt var det at få adgang til Tambours herligheder. Et lille kort over haven kunne guide os rundt.

Orangeriet – stort og flot: Træer og beplantning i lerkrukker, blomster i bede – borde med læsestof, bænke og små, sorte cafebordssæt til fri afbenyttelse. Det var orangeriet, der var årsag til, at vi fra Sønderjylland havde fundet frem til denne have. Jeg havde - i en brochure, der reklamerede med drivhuse og orangerier - læst om orangeriet i Tambours Have. Nu var vi der.

Store grønne plæner, smukke rosenbede; én af os, - ikke jeg - er rosenkender - og kan navnene på de små skønheder. Spændende, særprægede planter og træer overalt, vandløb, små søer, broer, - rislen af vand.

I den japanske have fører en bro over til en lille romantisk pavillon med bord og stole; den ventede lige på os. Her betages man af alt det paradisisk smukke, stille sidder man, suger indtryk til sig – og udveksler tanker.

En fint og systematisk indrettet medicinhave med planter mod alskens dårligdom. Planter med samme helbredende virkning samlet for sig i store bede. Vejbred!  - Hvem tænker på, at den kan være medicin for luftvejslidelser? Én plante skilte sig ud ved at rage op over alle med et væld af små, nærmest gammelrosa blomster i toppen. Den var dobbelt så høj som os små mennesker. Hjortetrøst hedder den - og den skulle bl.a. virke ved at være vanddrivende!

En venlig, kvindelig gartner gik roligt rundt og lugede i rosenbedet. Mange flere må være ansat, for det, som alle haveejere slås med, ukrudt, var der intet af - nogen steder. Velholdt og fint var der i den store have.

Vi rundede besøget af med kaffe/te og en skøn æblekage med cremefraiche, - en lige så billig fornøjelse som billetten til havens herligheder, og her rykkede vi over i orangeriet, - der kom nemlig på det tidspunkt en regnbyge!

Overalt, hvor vi kom, så vi skønhed, en overflod af frodighed og farver.  - Og det er billedet for mit indre blik nu bagefter. 

Vi kørte tilbage til Ribe, hvor de 2 biler ventede, og efter ”Tak-for-en-dejlig-dag-knus” kørte vi hjemad i hver vores retning.  

Jeg ved, hvor der findes en have så skøn:

TAMBOURS HAVE - var det Varde? Ja, det var det!

 

30-05-2018

PALETTEN d. 30. maj 2018.

Kunstens Dag på Tørning Mølle finder i 2018 sted søndag d. 10. juni.

 

Der har siden 2002 hvert år i juni været afholdt en sådan dag, hvor kreative folk på små arbejdende stande kan vise, hvad de laver.

I mange år hed dagen ”Malernes dag på Tørning Mølle”.

 Jeg har deltaget mange af årene.

 Ideen var, at der skulle males og vises malerier i de smukke junilysegrønne omgivelser på plænen foran Mølledammen.

 Et år – det var i 2005 - forsøgte jeg at få Mølledammen og alt det lysegrønne, jeg så foran mig overført til lærredet - lige sådan, som jeg oplevede det.

 Et enkelt år øsregnede det, så alle måtte trække ind - med grej og billeder - i den gamle lade, der dengang ikke var restaureret. Koldt og klamt og fugtigt var der, men man hyggede sig, besøgende kom der, og en fin dag blev det alligevel.

 I de seneste år har de små stande været at finde i den skønne gamle Mølles rustikke rammer. Og navneskiftet fra Malernes til Kunstens dag fortæller, at der er meget andet end malerier at opleve.

 Jeg vil være at finde på stand nr. 10 på 1. etage. Den lille stand har jeg haft de seneste par år, og her vil jeg igen d. 10. juni male artmoney. Jeg har bl.a. min lille samling på 30 ARTVEMBER-artmoney med.

 Det var november 2017, jeg deltog i projektet ARTVEMBER. Jeg skulle hver dag i måneden male en artmoney med et givet motiv -. Og så gjorde jeg katten til hovedperson. Her på PALETTEN skrev jeg et afsnit om ARTVEMBER, da måneden var gået.

 

 Historien om pælen i Mølledammen.

 På mit maleri fra 2005 ses i Mølledammen - længst tilbage og ude til venstre - en pæl.

 Tørning Mølles historie kendes fra omkring 1500-tallet. Møllen har altid været drevet med vandkraft; vandet fik man fra dammen lige uden for møllebygningen.

 I dammen samlede sig blade, kviste mm. der kunne stoppe tilløbet til turbinen, som trak møllen.

 Indimellem skulle dammen renses. Det skulle den engang i 1970-erne, og den skulle simpelthen tømmes for vand.

 Ned i bunden af dammen var hamret mange pæle, hvilket gjorde det vanskeligt med rensningsarbejdet.

Arbejdsholdet spurgte mølleejeren, om pælene skulle fjernes. Nogle af dem kendte nemlig historien om den onde og grusomme herredsfoged, Peter Christian Holm, der døde i 1779 .

Han havde været i pagt med den onde selv, mente man dengang – og derfor var han blevet manet ned i Mølledammen - med en pæl.

 Det rørte ikke mølleejeren: ”Jeg tror ikke på den slags pjat. Få nu bare de pæle fjernet!”.

 Næste morgen, da arbejdet skulle starte, lød det imidlertid: ”Lad hellere en enkelt pæl stå!”

 Den står der endnu.

 

29-04-2018

Paletten torsdag d. 26. april 2018

Kapitel 1.

Der var en gang – for længe siden – i 1981 var det, - det er 37 år siden ….

Der blev i Vojens udskrevet en konkurrence om at lave en VOJENSVISE. Da jeg jo boede i Vojens - også dengang, - og da jeg let falder for sådan en ide, gav jeg mig i kast med opgaven. Jeg lavede en melodi og satte tekst til. Vojens har altid været sportens by, og netop i de år bragte ishockeydrengene guld til byen. Det skulle med.

 TA’ TIL VOJENS! Var titlen på min lille vise med kun ét vers.

Sønderjyllands hjerte

Er en dejlig plet.

Vores Vojens er det;

Vi si’r slet og ret:

Ta’ til Vojens, min ven!

Ta’ til Vojens igen!

Så skønt et sted skal du bestemt da ta’ hen.

Der er gods i vor stad,

Ja, og guld! – Ved du hvad?

Ta’ du til Vojens og bli’ glad!

 

Ta’ TIL VOJENS vandt, og jeg fik som belønning årets Vojenskrus  1981 + en stak af sangene, der var blevet fint trykt på byens navnkundige P.J. Schmidts Bogtrykkeri.

Jeg var glad - og stolt. Æren var det bedste. Sangene har ligget gemt i en skuffe i vores gamle chatol. En enkelt gang har de været fremme, idet jeg til en gadefest lavede et ekstra vers og satte på.

Det fine krus, som jo havde en speciel værdi for mig, gik ved et uheld i stykker. Det står nu på en ydmyg plads med de samlede skår - til morskab for adskillige. 😊

Fortsættes.